Sunday 28 November 2010

Tau Sa Piah

Tau sa piah, itulah nama kuih yang saya selalu beli di kedai kek Queen dan Fairy masa zaman sekolah dulu. Tapi masa tu, tatau nama kuihnya. Selalu saya sebut kuih cina.


Inilah rupanya

Jarang dapat jumpa kuih ini. Jadi saya bercadang untuk membuatnya sendiri setelah beberapa hari mencari resepinya. Saya terjumpa Resepi ini di Myresepi.net.

Saya copy dan pastekan resepinya di sini.

Bahan-bahan ( 15 biji )

Doh A:
120g tepung gandum, diayak
60g shortening

Doh B:
120g tepung gandum, diayak
30g gula icing
30g shortening
60ml air

Inti:
3/4 cawan kacang hijau yang tidak berkulit (rendam selama 2-3 jam, dikukus bersama sedikit air dan dikisar halus)
3 sb minyak masak
1 sb bawang kecil yg telah dicincang
1/2 cawan gula halus (boleh ditambah atau dikurangkan)
1/2 sk garam
1 sk kulit oren yg telah dicincang

Lain:
1 biji telur (untuk sapu)
Biji bijan secukupnya (optional)

Cara-cara
Untuk Inti:

1. Masukkan gula, garam dan kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati dan diketepikan.
2.Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang kecil sehingga harum dan warna keperangan. Keluarkan bawang dan diketepikan. Masukkan kulit oren dan campuran kacang ke dalam kuali. Gorengkan kacang sambil kacau sehingga kacang itu jadi agak kering (boleh buat bebola).
3.Matikan api. Masukkan bawang kecil tadi dan gaulkan sehingga rata. Setelah inti dah sejuk, bahagikan inti kepada 15 bebola yg sama saiz.

4.Untuk Doh:
Doh A dan doh B disediakan berasingan TAPI degan cara yg sama. Satukan bahan2 untuk doh, gaulkan sehingga rata dan canaikan sehingga mendapat doh yg agak lembut. Tutup doh degan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan selama 30 minit. Bahagikan setiap doh kepada 15 bebola yg sama saiz. (15 biji doh A dan 15 biji doh B)
5.Ambil sebiji doh B, leperkan dan letak sebiji doh A ditengah2. Balut doh A degan doh B untuk satukan doh A dan B.
6.Canaikan doh tadi kepada saiz 15 x 3 cm (approx.), lepas itu gulungkan doh dari bahagian yg pendek. Ulang langkah ini sekali lagi.
7.Canaikan doh kepada bentuk bulat (10 cm diameter), letak sebiji inti kacang ditengah2 dan balutkan. Ulang langkah 5 - 7 sehingga habis.
8.Sapukan setiap tau sa piah degan telur, taburkan sedikit biji bijan diatas.
9.Panaskan oven kepada 180degC. Bakar tau sa piah selama 20 minit atau sehingga warna kuning keemasan.


Siappppp!!!

Saya sangat sukakannya, rasanya yang manis dan masin membautakan saya ketagih untuk memakannya.

Selamat mencuba!

Sunday 14 November 2010

kek karamel

Sudah berminggu-minggu saya membelek-belek resepi kek karamel di page kongsi resepi. Nak buat bimbang tidak menjadi. Akhirnya hari jumaat yang lepas saya cekalkan hati untuk mencuba membuat kek karamel ini.

Tengok bahan-bahan yang digunakan tidak la susah nak dapat. Cuma cara nak buatnya saja ada step A hingga D. Adoii pening-pening.

Saya copy dan pastekan resepinya di sini. Resepi asal boleh dilihat di SINI

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

Inilah rupa kek karamel yang telah siap diletakkan di dalam acuan. Tunggu masa untuk membakar sahaja.



Apabila kek siap dibakar, hati saya sudah berdegup degap, bimbang karamelnya tidak menjadi. Oleh sebab itu, saya biarkan kek tersebut sejuk dahulu baru terbalikkan. Alhamdulilah. Kek karamel saya menjadi.

Inilah rupa kek karamel yang siap diterbalikkan.



Sepatutnya kene sejukkan dahulu dalam peti sejuk sebelum dimakan. Namun kerana tak sabar nak rasa, saya potong juga kek tu. hehehehe...Memang sedap!



Rugi kalau tak mencuba. Terima kasih Kongsi Resepi FB dan kak munira kerana berkongsi resepi yang sedap ini

selamat mencuba!

Tuesday 9 November 2010

cubaan pertama membuat waffle!

Soalan cepumas yang wajib ditanya kepada suami setiap hari apabila pulang dari kerja ialah

"Nak makan apa malam ni?"

Dan tadi kami bercadang untuk ke pasar malam Taman Melawati, namun memandangkan cuaca mendung dan bimbang kalau-kalau hujan turun, hajat untuk ke pasar malam dilupakan. Suami saya mengajak untuk menikmati char ko teow selepas solat Isyak nanti. Oklah tu, char ko teow memang kegemaran saya.

Namun apabila sampai di rumah lain pula jadinya apabila zarin berkata

"mama nak kek" sambil membawa acuan muffin kepada saya.
"Jom mama, nak kek." kali ini datang membawa papercup pula.

Lantas saya terfikir untuk membuat pancake. Namun apabila suami saya menyimpan acuan muffin tadi, tiba-tiba beliau menunjukkan acuan waffle yang diberikan oleh kakak saya masih lagi belum dirasmikan. Lantas saya terus meneliti acuan tersebut dan sungguh tak disangka kerana turut disertakan dengan resepi waffle sekali...

Jom kita lihat resepinya

Bahan-bahan
2 biji telur
3/4 cawan susu segar
2 sudu makan minyak mazola
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam

cara membuatnya
1. Pukul telur sehingga kembang. Kemudian campurkan susu dan semua bahan-bahan di atas dan kacau sehingga sebati.
2. Panaskan waffle maker. 3 minit untuk setiap sisi. Saya menggunakan waffle maker yang dibakar di atas api dapur gas jenama nordic ware. (cara masak bergantung kepada jenis waffle maker anda)
3. Apabila waffle maker telah panas, tuang adunan tadi ke dalamnya dan kemudian tutup. Apabila telah kekuningan, angkat waffle tadi dengan menggunakan garfu.
4. Siap untuk dihidang! Waffle ini boleh dihidang dengan menambahkan topping kegemaran anda seperti madu, coklat, peanut butter, jem, ice cream dan sebagainya. Ikut kreativiti dan kegemaran masing-masing


Inilah rupa waffle cubaan pertama saya

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V




waffle with ice cream----> yummy!

Rupa-rupanya sangat mudah untuk membuat waffle. Paling menggembirakan apabila orang-orang tersayang memujinya SEDAP!

Dan ini pula waffle with peanut butter + chocolate syrup



Nampaknya malam ini tak jadilah nak makan char ko teow. Perut dah penuh nie :)

Selamat mencuba!

Monday 1 November 2010

chocolate cheesecake with strawberries

Besday saya tahun agak istimewa kerana saya sendiri yang membuat kek untuk diri sendiri. Eh, aci gitu??? hahahahaha..memang saya sekarang tengah kemaruk untuk membuat kek. Mula-mula saya pening juga memikirkan nak buat kek perasa apa. Kemudian, saya terfikir untuk membuat chocolate cheesecake memandangkan suami saya suka cheesecake.

Kemudian, apa lagi, berdesup saya ke Bake With Yen untuk membeli bahan-bahannya. Perasa kek sudah selesai, pagi sabtu saya masih ding dong untuk menghias kek yang bakal saya buat nanti. Mula-mula nak bubuh ceri, tapi kene buat icing, rasa macam malas pula. Kemudian terfikir untuk menghiasnya dengan strawberi. Apa lagi, sekali lagi saya meminta suami untuk ke cold storage untuk membeli strawberi yang besar-besar dan merah-merah..hehehehe..

dan inilah hasilnya

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V



Nyummy!!

Tapi saya sedikit kecewa kerana strawberi yang dibeli suami tidak terlalu merah. Tapi oklah daripada tak ada langsung.

I'm 28!

Owh, saya sudah 28 tahun rupanya. Ingatkan baru 18! ehehehehehe...tiba-tiba terasa macam muda belia :P



Jemput makan

Suami saya memberikan 5 bintang untuk kek ini. Katanya sangat sedap dan tak hairanlah jika dia mampu menghabiskan 2 potong kek dalam satu masa, besar-besar pula tue.

Zarin pula, belum siap kek lagi dah mintak nak makan.

Inilah dua ayat yang keluar dari bibir comelnya

"sedap mama, nak agi"
"eri acam, tak nak"

Eheheheheh...saya sendiri tidak tahu nak namakan apa kek ini, jadi saya meletakkan nama kek ini chocolate cheesecake with strawberries... ahahaha..suka hati je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...